Mad Max-trend?

Mad Max-trend?

2015-08-03


Varför monterar man sylvassa piggar på hjulmuttrar på sin lastbil? Det undrade en medlem som skickade bilder till SMC. Polisen i Stockholm och Norrköping där bilarna rullar fick bilderna och lovade att ta itu med denna nya modefluga!
Det tackar SMC för. Utstickande delar är förbjudet på motorcykel och de här piggarna hör hemma i actionfilmer, inte på svenska vägar.

Vad tänker man som lastbilsägare då man monterar dessa piggar på sitt fordon som innebär en allvarligt ökad skaderisk för oskyddade trafikanter ?


Foto Rolf Ekoff

SMC har tipsat Åkeriföreningen och Transportstyrelsen. Medlemmen som fotade skickade bilderna till två polisdistrikt som lovade att ta itu med saken.

Här är en bild på en annan lastbil där fram- och bakhjul försetts med sylvassa piggar som sticker rakt ut i trafiken.


Foto Rolf Ekoff

Det finns vissa likheter med fordonen i Mad Max om man läser artikel i Expressen 29 april 2015. 

Så här svarade Transportstyrelsen på frågan om det är tillåtet:

Om dessa sitter monterade så att de skjuter utanför fordonets profil, så är de inte tillåtna att använda om de är gjorda i hårt material. Fordonsförordningen SFS (2009:211) 2 kap. 8 § ”Ett motorfordon och ett släpvordon till ett sådant fordon ska ha en yttre utforming som är godtagbar med hänsyn till risken för skada på andra trafikanter, och som även i övrigt uppfyller trafiksäkerhetens krav.”

 Detta gör att den anordning som du skickat bilder på knappast kan anses uppfylla kraven i Fordonsförordningen SFS (2009:211) 2 kap. 8 § om den skjuter utanför fordonskarossens ytterkant, och dessa taggar är hårda.”
SMC hoppas denna modefluga stoppas snarast av polis och besiktningsorgan!

Source: Mad Max-trend?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *